Over Rotterdam Lekker Fit!

Over ons

Met het programma Rotterdam Lekker Fit! zet de gemeente Rotterdam zich sinds 2005 in voor Rotterdamse kinderen tot en met 12 jaar. Met allerlei acties brengen we de kinderen in beweging met meer en beter bewegingsonderwijs en maken we de gezonde keuze het makkelijkst. Concrete voorbeelden van Lekker Fit!-acties zijn bijvoorbeeld de drie beweegmomenten op de Lekker Fit scholen; het stimuleren van gezonde traktaties en het drinken van water; het inrichten van smakelijke moestuinen voor kleuters.

Overgewicht staat een gezonde ontwikkeling van kinderen in de weg. Rotterdamse kinderen hebben vaker overgewicht dan kinderen in de rest van het land. Deze kinderen hebben op deze leeftijd al lichamelijke en mentale problemen. Ook op termijn hebben ze meer kans op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie.

Het team van Lekker Fit! werkt samen met een 92 basisscholen en 145 kinderopvanglocaties die vooral gevestigd zijn in wijken met hoog overgewicht. Er is een specifiek aanbod voor peuters, kleuters en kinderen in groep 3-8. Ook werkt het team nauw samen met vele organisaties in een aantal Rotterdamse wijken. Per programmaonderdeel zijn producten te vinden die toegepast kunnen worden in de eigen (werk)situatie.

In 2013 werd geconstateerd dat de stijgende overgewichttrend onder de Rotterdamse kinderen is gestopt en uit recent onderzoek blijkt succes. We hebben een stabilisatie van het aantal kinderen met overgewicht en voor een aantal leeftijdsgroepen zelfs een kleine daling.

Maar we zijn er nog niet. De Rotterdamse jeugd heeft nog steeds meer overgewicht dan in de rest van Nederland. De ervaringen van de afgelopen jaren en ondersteuning uit de wetenschap en internationale expertise leren ons dat het succesvol tegengaan van overgewicht een kwestie is van een lange adem. Het is daarom van belang dat we blijven inzetten op een ‘lekker fitte’ basis voor onze jeugd.

We kunnen dit niet alleen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de Rotterdamse jeugd opgroeit in een omgeving waarin de gezonde keuze voor voeding en bewegen gemakkelijk en vanzelfsprekend is. Doet u ook mee? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg onze updates